bkbenka.blogg.se

En blogg om allt ifrån politik, skolan och livets stora frågor, till min vardag och dess mysterier!

Val 2014

Kategori: Politik

Vad bör man rösta i riksdagsvalet 2014? Det finns ju så mycket man måste veta om varje partis ställning i alla möjliga frågor att man ofta inte orkar skapa sig en uppfattning om allt. Sen är det heller inte självklart om det som partiet säger egentligen är sant. Det är mycket att vara källkritiskt till och det är i mitt ord mycket som är tråkigt och som inte rör mig eller mina nära och kära över huvud taget. Vad ska man då basera sin röst på? Jag föreslår att man väljer minst ett politikområde som känns viktigt för dig som samhällsmedborgare och sedan skapar en uppfattning om alla partiers ställningstagande i de frågor som området innefattar. Kanske något I stil med: vad tycker moderaterna resp. socialdemokraterna att man ska göra med skatten, ska man höja eller ska man sänka?

Slutligen är det dags att skapa sin egen uppfattning och bestämma vilket parti man tror bäst kan driva frågan åt det håll man själv vill. Generellt brukar man redan innan ha en uppfattning om sitt ställningstagande i en viss fråga, vilket kan göra det svårt att samla fakta. Det är bäst att skapa en objektiv uppfattning om ämnet innan man väljer vilken sida man borde stötta. Annars finns risken att den personliga uppfattningen baseras på fakta från tidigare som inte granskats källkritiskt.

Det är först när en kil placerats under den politiska dörren som man har möjlighet att skapa sig en bredare uppfattning om vad de olika partierna tycker och vilka frågor de vill genomdriva. När man kunskapsmässigt har kommit in en liten bit i ett ämne har man också all möjlighet att både bli djupare intresserad och mer bildad inom det. Har man däremot ingen uppfattning av vad ett ämne innefattar kan det i många fall kännas oattraktivt att gräva sig djupare inom det. Enligt min uppfattning är det många som har svårt att komma ur sin trygga bubbla och interagera med ny kunskap. Man känner sig relativt nöjd med den kunskap man besitter och det är jobbigt att ta ställning till ny fakta. Kanske borde man försöka se på världen genom en optimists glasögon: att se motgångar som möjligheter och nederlag som något som kan förbättras.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: